top of page
Zoeken

Energetisch coaching en Reiki; wat is het verschil?

Bijgewerkt op: 22 dec. 2020

“Is dat iets met Reiki?”, krijg ik vaak terug als ik vertel dat ik energetisch coach ben. Die vraag is niet gek en onterecht. Wat zijn in mijn optiek de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen Reiki en energetisch coaching?

Overeenkomst: energie healing


Laten we makkelijk beginnen, de grootste overeenkomt is dat er gewerkt wordt met energie. Ook dit doen ze beide: energie van de cliënt reinigen en laten stromen, waardoor healing op verschillende bewustzijnslagen kan plaatsvinden en natuurlijke balans de ruimte krijgt.


Overeenkomsten: zelfhelend vermogen en holisme

Reiki en energetisch coaching ondersteunen het zelfhelend vermogen van de cliënt én zijn beide holistisch, oftewel allesomvattend. Dat laatste betekent dat het fysieke, mentale, emotionele en spirituele de aandacht krijgen tijdens een sessie.


Energetisch coaching en Reiki zijn holistisch.

Overeenkomst: intuïtieve coaching

Reiki en energetisch coaching zijn intuïtieve behandelingen. De Reiki beoefenaar kan bijvoorbeeld langer bij een plek op het lichaam blijven hangen dan bij een andere plek. Dat gebeurt vaak intuïtief.


Een energetisch coach wordt bij het waarnemen van de energie van de cliënt intuïtief naar bepaalde plekken getrokken. Die plek en de bijbehorende thema’s geformuleerd vanuit de chakra-leer (zie alinea Verschil: India vs. Japan) vormen het startpunt van een gesprek tussen coach en cliënt.

Verschil: de afstemming


De Reiki beoefenaar is afgestemd op en stelt zich open voor universele levensenergie. Deze energie omhult ons altijd en overal en de Reiki beoefenaar kan daarvan “tappen” om zichzelf of een ander energie te geven. Deze levensenergie komt binnen via de kruin en wordt via de handen doorgegeven aan de cliënt. Een Reiki beoefenaar is een doorgeefluik van energie.


Een energetisch coach is afgestemd op de energie van de cliënt en kan daardoor waarnemen bij de cliënt op welke plek (in of rondom het lichaam) energie mogelijk blokkeert, ophoopt of ontbreekt. Deze waarnemingen stemt de coach vervolgens af met de cliënt door middel van vragen. Vanuit daar worden intuïtief behandelmethoden toegepast zoals aura cleaning, meditatie visualisatie en energy healing. Een energy healing techniek kán dan Reiki zijn.

Verschil: actief versus passief


Een van de grote verschillen is dat Reiki voor de cliënt een passieve aangelegenheid is. De cliënt zit of ligt en ontvangt via de beoefenaar universele levensenergie. Het voelt meer als een verwenmoment*.

Energetisch coaching vereist van de cliënt actieve deelname. De cliënt heeft meer een houding van een bezoek aan de psycholoog dan van een bezoek aan de masseur. En een goede psycholoog laat jou vooral het werk doen. Zo ook een goede energetisch coach. Communicatietechnieken zijn tijdens de studie een essentieel onderdeel en worden ingezet om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de cliënt en zijn klachten. In de praktijk betekent dat vooral open vragen stellen, luisteren, samenvatten en doorvragen. Daarnaast wordt actieve deelname verwacht van de cliënt tijdens bijvoorbeeld een geleide meditatie of het doen van oefeningen thuis. De energetisch coach begeleidt de cliënt intuïtief bij het doen van innerlijk werk.

7 hoofdchakra's van stuit tot kruin

Verschil: India versus Japan


Energetisch coaching is gestoeld op oude Indiase chakra-leer die stamt uit de 11de eeuw. Chakra is het woord voor “wiel” in het Sanskriet. Voor het gemak noem ik het energiewiel. We hebben 7 hoofdchakra’s die in een rechte lijn langs onze wervelkolom lopen, van stuit tot kruin. Elk chakra heeft haar eigen thematiek. De staat van de chakra’s is bij energetisch coaching een belangrijke leidraad. Hoe sterk of hoe zwak de energie bij een chakra is kan een verklaring zijn van klachten die de cliënt ervaart.

De grondlegger van Westerse Reiki volgens het Usui-systeem is de Japanse boeddhist Mikao Usui. De leer stamt uit de 20ste eeuw. Een Reiki beoefenaar stelt zich open voor universele levensenergie en verbindt zich tevens met zijn eigen hara-punt; een punt iets onder de navel. De navel is weer het middelpunt van het gehele hara-gebied (medische term is abdomen).

Hoewel chakra’s in beginsel niets met Reiki te maken hebben, zijn er zeker raakvlakken. Het gaat immers allemaal over het menselijk energiesysteem en hoe energie - of het ontbreken daarvan - invloed heeft op lichaam en geest. Daarom is kennis over chakra’s voor een Reiki beoefenaar niet noodzakelijk, maar wel heel waardevol.


Energetisch coaching & Reiki bij Praktijk Senang

Als energetisch coach beaam ik dat laatste: Reiki is binnen mijn werk en praktijk een waardevolle aanvulling. Kort na mijn afstuderen heb ik mijn Reiki 1-certificaat gehaald. Reiki is een energie healing techniek die ik toepas tijdens mijn consulten. Dat kan heel simpel zijn, een cliënt heeft bijvoorbeeld last van zijn schouder en dan kan ik die met Reiki verlichting geven. Ik kan ook merken tijdens een consult dat een cliënt heel erg in zijn hoofd zit, wat mij ertoe kan aanzetten ontspanning te brengen in het hoofd door middel van Reiki. En soms heeft de cliënt na hard werken tijdens een consult een energie boost nodig. Ik tap van universele levensenergie waar nodig en dit verrijkt en verdiept mijn werk als energetisch coach enorm!

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of aanvullingen? Of heb je interesse in energetisch coaching & Reiki bij de praktijk? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, hartelijk dank alvast!


Wil je weten wat de zin en onzin van energetisch coaching is? Lees het in deze blog.


* Het is niet per definitie zo dat je je na een Reiki sessie kiplekker voelt. Voorbeeld: ik ontving laatst zelf Reiki van mijn docent bij mij hoofd. Na die behandeling voelde ik pas hoe moe mijn hoofd eigenlijk was. Mijn hoofd voelde zwaar en het leek wel of ik het niet aan de praat kreeg. Vaak duurt het een dag (of 2) voordat zoiets wegtrekt. Het goede nieuws is dat ik door die zwaarte niet zoveel kon met mijn hoofd en dus meer in mijn lijf zakte. Ik zie dat als de boodschap aan mij: focus op je gronding.Copyright voorbehouden aan Praktijk Senang.

443 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page