top of page
Zoeken

Moeder worden is niet alleen fantastisch

Bijgewerkt op: 9 feb.

Voor het eerst moeder worden. Het is alomvattend en overweldigend. Je kunt je maar tot op zekere hoogte voorbereiden op wat komen gaat. Maar volledig doordrongen zijn van wat het betekent en vooral ook hoe JIJ het nieuwe moederschap ervaart, dat weet je pas als je er middenin zit.


Moeder worden is niet alleen maar fantastisch. Dat durf ik hardop te zeggen. Dat gevoel heeft er de eerste periode van mijn moederschap niet echt mogen zijn. Eigenlijk pas rond dat onze dochter anderhalf jaar oud was, kon ik ook die bevinding omarmen. Toen pas had ik weer meer contact met “mezelf”. Of beter gezegd, had ik een nieuwe vorm van mezelf gevonden waar ik me in kon vinden.


Een nieuwe vorm van mezelf vinden waarin ik me kon vinden

Retezwaar

Ik weet niet wat ik me van tevoren voorstelde bij de eerste anderhalf jaar van mijn moederschap. Misschien wel niet zoveel, aangezien de bevalling an sich al genoeg is om naartoe te leven. Sommige vrouwen kunnen fluitend schakelen en meebewegen; voor anderen is het echt zoeken. Dat ik het op momenten retezwaar zou vinden, vaak overprikkeld zou zijn en meer moest doseren, emotioneel zou knipperen als een discolamp, zou worstelen met oude patronen die de kop opstaken, ik het contact met mijn lichaam weer moest hervinden, me op momenten heel onzeker en heel eenzaam zou voelen: dat had ik niet voorzien.Emotioneel knipperen als een discolamp

Mijn leven is voorgoed veranderd en wie ik ben, ook. Of misschien zou je kunnen zeggen dat ik steeds dichterbij mijn authentieke zelf kom. Echter is de rit niet onbewogen. Het is mooi en lelijk, intens en puur, onverbiddelijk en teder.
154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page