top of page
Zoeken

De zin en onzin van energetisch therapie

Bijgewerkt op: 9 feb.

Als mensen online op zoek zijn naar energetisch therapie, waar zoeken ze dan op? Daar was ik nieuwsgierig naar toen ik bezig was met mijn website. Een van de meest opvallende, veel gezochte woordcombinaties is: energetisch therapie onzin.

Dat dit vaak op internet wordt opgezocht is niet gek en past geheel bij de positie die alternatieve geneeswijzen binnen onze maatschappij innemen. In de Westerse cultuur hebben alternatieve therapieën een klein speelveld. ‘Niet bewezen effectief en veilig’, zijn de voornaamste redenen [bron: onderzoek Renckens, 2001) die tegenstanders niet over de drempel krijgen bij bijvoorbeeld een acupuncturist, osteopaat of een energetisch therapeut. Ik ben van mening dat het gezond is om kritisch te blijven. Ook ben ik van mening dat wetenschap krachtig is, maar niet de heilige graal.


Alternatieve geneeswijze of complementaire zorg?


Jaarlijks zijn zo’n 750.000 mensen (6% van de Nederlanders) onder behandeling bij een alternatief genezer en dat aantal is volgens het CBS al jaren stabiel. Van de categorie “alternatieve geneeswijzen” krijg ik altijd een beetje een frons in mijn voorhoofd. Dit suggereert in mijn optiek dat er een alternatieve manier is om te genezen wanneer het via de reguliere route niet lukt. Dat is niet zo. Ik noem het complementaire zorg. Zo zie ik mezelf ook als energetisch coach. Ik ben complementair aan de reguliere geneeskunde én complementair aan jouw helingsproces. Ik kan een stukje zijn van de puzzel die jij in je leven legt.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit getwijfeld heb aan dat er meer is dan wat we met het blote oog waarnemen. Ik ben altijd gefascineerd geweest door het paranormale, zoals men dat noemt. Stom woord ook eigenlijk, paranormaal. Want wie of wat is bepalend voor de norm en wanneer valt het daarbuiten? En zie daar: stof voor een nieuwe blog.


Levensenergie: een eeuwenoude theorie


De studie die ik gedaan heb gaat uit van het principe dat alles energie is. Die gedachte is eeuwenoud en door vele stromingen op een eigen manier vertaald. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gesproken over levensenergie, oftewel ch’i of qi; één van de belangrijke pijlers bij o.a. acupunctuur. Prana is in de Indiase spirituele traditie het woord voor vitale levensenergie. De theorie vanuit de Indiase leer is dat mensen een energiesysteem bezitten met 7 belangrijke energiecentra; chakra’s. Zowel de Chinese als de Indiase leer zijn duizenden eeuwen voor Christus ontstaan. Het chakrasysteem is waar ik mij tijdens consulten mee bezighoud. Daarover een andere keer meer.Waar wil ik nou heen met mijn verhaal? Dat ik niet voor iemand kan bepalen of energetisch therapie zin heeft of onzin is. Ik kan alleen vanuit persoonlijke ervaringen spreken. Ik kan vertellen dat ik bij een psycholoog zicht heb gekregen op patronen en thema’s van mezelf waar ik last van ondervond. En dat ik het, ondanks waardevolle sessies en tips, niet goed voor elkaar kreeg om patronen blijvend en grondig te doorbreken. Ik kwam via een vriendin in contact met een spiritueel coach en met haar hield ik een energetische schoonmaak in mijn systeem. Met de schonere en lichtere versie van mezelf lukte het me wél om stap voor stap patronen te doorbreken. Ik deed het niet meer alleen met mijn hoofd; andere bewustzijnslagen namen nu ook deel. Deze coach was een onderdeel van mijn puzzel en tevens de aanzet om zélf iets met energie te willen doen.

Ik kan ook vertellen hoe bijzonder de impact van deze studie op mij en mijn studiegenoten is. Hoeveel ontspanning, licht en inzicht het iedereen gebracht heeft. En dat zie ik ook bij mensen waarmee ik consulten heb gehad tijdens mijn opleiding.


Overtuigd van energetisch therapie


Ik geloof stellig in wat ik doe. Mijn intuïtie en gevoel zijn leidend. En die kan ik niet als onzin wegzetten of in twijfel trekken omdat het aan wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Vind je energetisch therapie om wat voor reden dan ook onzinnig en sta je er niet voor open, dan is het niet voor jou. Ik ben hier niet om je te overtuigen, ik ben hier om energiewerk te doen. Voor alle anderen die bij de laatste punch lines van deze blog zijn gearriveerd: houd een open geest en laat je verrassen. Sowieso is dat een verrijkende manier om het leven te benaderen.

2.720 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page